सस्तो फेरीको खानाको स्पष्ट जवाफ
मैले भर्खरै टुडे समाचार पत्रमा एउटा लेख देखेको छु "होकर्सलाई सस्तोमा राख्नुहोस्।" लेख मूलभूत फेरीवाला खानाको मूल्यमा कसरी बढेको छ भन्ने बारे एक गुनासो हो र प्राय: सिंगापुरमा प्रेसलाई लेखिएको, निहित सन्देश सरकारले यसका बारे केही गर्नुपर्दछ - जुन यस अवस्थामा राष्ट्रिय वातावरण एजेन्सी (एनईए) को लागि होकर खानाको मूल्य नियन्त्रण गर्नका लागि कल थियो। लेख यहाँ पाउन सकिन्छ:
https://www.todayonline.com/voices/keep-hawker-food-affordable
म सहमत छु कि फेरीवाला खाना सस्तोमा राख्नु पर्छ। पश्चिमी रेस्टुरेन्टमा आफ्नो जीवनको सात-बर्ष बिताएको कसैको रूपमा बोल्दा, म सजिलैसँग भन्न सक्छु कि फेरीको खाना संसारको यस भागमा बाँच्ने उत्तम चीजहरू मध्ये एक हो। यदि तपाईं सहि स्टलमा जानुभयो भने, तपाईं केही पैसाको लागि अत्यन्तै स्वादिष्ट खाना लिन सक्नुहुनेछ।
मेरो लागि, फेरीवाला सिंगापुर कस्तो हुनुपर्दछ भन्ने प्रतीक हो - एक सानो समय व्यापारीले कुनै चीज बाहिर एक जादुई उत्पादन वितरण गर्ने (मेरो एक पूर्व अभिभावकले एक पटक भनेका थिए उनले फिल्ट स्टेक पकाउन सक्ने मान्छेबाट प्रभावित भएनन्, मासु यति राम्रो छ तपाईंले पाउनुभयो। यो गडबड गर्न चलाख हुन। तुलना गरेर, मानिस Kway teow पकाउने - यो केवल चाउचालको एक झुण्ड, छली clams र जादू जस्तै स्वाद।)। यी केटाहरू हुन् जसले सिंगापुरमा टिक बनाएका छन्।
के मसँग असहमत छु, सरकारको समाधान व्यवसाय मानिसहरूलाई उनीहरूले के गर्न सक्छन् र के चार्ज गर्न सक्दैन भनेर बताउँदै। हामी एउटा पूँजिवादी प्रणालीमा बस्छौं जहाँ व्यवसाय स्थापना गर्नु महँगो समय ख्याल गर्ने व्यायाम हो। हामी प्रचार गर्छौं कि जो कोहीले पनि आफ्नो व्यवसायको अनुहारको वास्तविक सम्भावनाको सामना गर्न को लागी सेट अप गर्दछ कि उनीहरू असफल हुन सक्छ र उनीहरूको शर्ट गुमाउनु पर्छ तर यदि व्यवसाय सफल भयो भने, तिनीहरूले पुरस्कार पाउनु पर्छ। हामी बुझ्दछौं कि व्यवसाय स्थापना गर्ने व्यक्तिहरूले समाजलाई उत्पादन वा सेवा दिएर र रोजगारीमा जस्ता चीजहरू गरेर समाजलाई विज्ञापनको महत्व दिन्छ। एक व्यवसायीले निश्चित लागतहरू बोक्नु पर्छ र उनीहरूले कति तिनि लागत तिर्दछन् (उनीहरूले माथिल्लो लागतहरू बनाउन सक्छ भन्ने धारणा) मान्छेहरू के तिर्न तयार छन् मा निर्भर गर्दछ। सरकारले व्यवसायलाई उनीहरूले चार्ज गर्न सक्ने कुरा बताउनको लागि प्राय जसो सामान्य व्यक्तिहरूको लागि एनेथेमा हुनुपर्दछ, विशेष गरी जब सरकारले कुनै पनि व्यवसाय गर्ने लागत कम गरिरहेको छैन भने।
सायद यो प्रश्न यति धेरै फेला परेको खानालाई किफायती नहुन हो तर हामीलाई कसरी सोध्यो कि हामी कसरी फेरीवाला स्टल चलाउन अझ सस्तो बनाउन सक्छौं। दुर्भाग्यवश, प्रश्नलाई सम्बोधन गरिएको छैन किनभने सुरु गर्नका लागि सब भन्दा स्पष्ट स्थान व्यवसायहरूले तिर्ने भाडा हो। पछिल्ला-बर्षमा तरलतामा काम गरिसकेपछि, कसैले यो याद राख्छ कि घरमालिक अनिवार्य रूपमा सबैभन्दा ठूलो र सबैभन्दा शक्तिशाली लेनदारहरू मध्ये एक हो। यदि त्यहाँ लागत छ जुन कहिल्यै तल जान सक्दैन, यसको अनिवार्य रूपमा भाडामा जान्छ।
सिंगापुरका जमिन्दारहरुका लागि निष्पक्ष हुन, एक स्पष्ट व्यापार मामला छ। सिंगापुर एक धेरै ठाउँको टिन्नी स्थान हो। जग्गा दुर्लभ छ र एक दुर्लभ उत्पादनको रूपमा, यसको अनिवार्य रूपमा महँगो हुँदैछ। सिंगापुर सरकारको निष्पक्षतामा, तिनीहरू समाजमा विभिन्न क्षेत्रहरूको लागि जग्गा वाटप गर्नमा निकै राम्रो छन। सघन जनसंख्याको बावजुद, सिंगापुरमा खुला पार्क र ठाउँहरू छन्, जुन जनसंख्या घनत्वले सुझाव गर्दैन। सिंगापुरमा जमिनको मूल्य अरु कतै जस्तै छ जुन सानो र बाक्लो देखिन्छ। ह Hongक Kongमा पनि उच्च भाडा छ र घरहरू साना छन्।
यद्यपि त्यहाँ एउटा मुद्दा छ जुन कसैले पनि सम्बोधन गरेको जस्तो देखिँदैन - अर्थात् सिंगापुरमा सरकार सबैभन्दा ठूलो जग्गा मालिक हो भन्ने तथ्यः यसैले धेरै व्यवसायले प्रयोग गर्ने क्षेत्रहरू संगठनको नियन्त्रणमा हुन्छ जुन सानाबाट भाडामा मात्र भर पर्दैन। समय स्टाल धारक
अझ चाखलाग्दो कुरा के छ भने कि ब्यापारको लागि जग्गा मालिकको भूमिकामा सरकारले यस भूमिको अधिकांश हिस्सा स्वामित्व पाएको छ।
यदि बढ्दो लागतहरूको समाधान छ भने, यो भाँडा होल्ड गर्ने हो। फेरीवाला स्टोलको भाडा होल्ड गर्नाले फेरीवाला र अन्य साना उद्यमहरूको लागत कम राख्न मद्दत पुर्याउँछ। यसले व्यवसायलाई र जनताको लागि अझ बढी किफायती बनाउन सहयोग गर्दछ। यो बजेटमा भुक्तानी भन्दा बढी जान्छ। सरकारले नियन्त्रण गरेको क्षेत्रहरूमा भाँडा नबढाउने साधारण कार्यले समाजलाई ठूलो फाइदा पुग्छ - सरकारले बढी लाभ लिन सक्नेछ किनकि बढी सम्पन्न नागरिकलाई सरकारले तिर्नु पर्ने कर बढी हुन्छ। स्पष्ट रूपमा गर्न शक्ति संग घर मालिकले यो गर्नु पर्छ।
https://www.todayonline.com/voices/keep-hawker-food-affordable
म सहमत छु कि फेरीवाला खाना सस्तोमा राख्नु पर्छ। पश्चिमी रेस्टुरेन्टमा आफ्नो जीवनको सात-बर्ष बिताएको कसैको रूपमा बोल्दा, म सजिलैसँग भन्न सक्छु कि फेरीको खाना संसारको यस भागमा बाँच्ने उत्तम चीजहरू मध्ये एक हो। यदि तपाईं सहि स्टलमा जानुभयो भने, तपाईं केही पैसाको लागि अत्यन्तै स्वादिष्ट खाना लिन सक्नुहुनेछ।
मेरो लागि, फेरीवाला सिंगापुर कस्तो हुनुपर्दछ भन्ने प्रतीक हो - एक सानो समय व्यापारीले कुनै चीज बाहिर एक जादुई उत्पादन वितरण गर्ने (मेरो एक पूर्व अभिभावकले एक पटक भनेका थिए उनले फिल्ट स्टेक पकाउन सक्ने मान्छेबाट प्रभावित भएनन्, मासु यति राम्रो छ तपाईंले पाउनुभयो। यो गडबड गर्न चलाख हुन। तुलना गरेर, मानिस Kway teow पकाउने - यो केवल चाउचालको एक झुण्ड, छली clams र जादू जस्तै स्वाद।)। यी केटाहरू हुन् जसले सिंगापुरमा टिक बनाएका छन्।
के मसँग असहमत छु, सरकारको समाधान व्यवसाय मानिसहरूलाई उनीहरूले के गर्न सक्छन् र के चार्ज गर्न सक्दैन भनेर बताउँदै। हामी एउटा पूँजिवादी प्रणालीमा बस्छौं जहाँ व्यवसाय स्थापना गर्नु महँगो समय ख्याल गर्ने व्यायाम हो। हामी प्रचार गर्छौं कि जो कोहीले पनि आफ्नो व्यवसायको अनुहारको वास्तविक सम्भावनाको सामना गर्न को लागी सेट अप गर्दछ कि उनीहरू असफल हुन सक्छ र उनीहरूको शर्ट गुमाउनु पर्छ तर यदि व्यवसाय सफल भयो भने, तिनीहरूले पुरस्कार पाउनु पर्छ। हामी बुझ्दछौं कि व्यवसाय स्थापना गर्ने व्यक्तिहरूले समाजलाई उत्पादन वा सेवा दिएर र रोजगारीमा जस्ता चीजहरू गरेर समाजलाई विज्ञापनको महत्व दिन्छ। एक व्यवसायीले निश्चित लागतहरू बोक्नु पर्छ र उनीहरूले कति तिनि लागत तिर्दछन् (उनीहरूले माथिल्लो लागतहरू बनाउन सक्छ भन्ने धारणा) मान्छेहरू के तिर्न तयार छन् मा निर्भर गर्दछ। सरकारले व्यवसायलाई उनीहरूले चार्ज गर्न सक्ने कुरा बताउनको लागि प्राय जसो सामान्य व्यक्तिहरूको लागि एनेथेमा हुनुपर्दछ, विशेष गरी जब सरकारले कुनै पनि व्यवसाय गर्ने लागत कम गरिरहेको छैन भने।
सायद यो प्रश्न यति धेरै फेला परेको खानालाई किफायती नहुन हो तर हामीलाई कसरी सोध्यो कि हामी कसरी फेरीवाला स्टल चलाउन अझ सस्तो बनाउन सक्छौं। दुर्भाग्यवश, प्रश्नलाई सम्बोधन गरिएको छैन किनभने सुरु गर्नका लागि सब भन्दा स्पष्ट स्थान व्यवसायहरूले तिर्ने भाडा हो। पछिल्ला-बर्षमा तरलतामा काम गरिसकेपछि, कसैले यो याद राख्छ कि घरमालिक अनिवार्य रूपमा सबैभन्दा ठूलो र सबैभन्दा शक्तिशाली लेनदारहरू मध्ये एक हो। यदि त्यहाँ लागत छ जुन कहिल्यै तल जान सक्दैन, यसको अनिवार्य रूपमा भाडामा जान्छ।
सिंगापुरका जमिन्दारहरुका लागि निष्पक्ष हुन, एक स्पष्ट व्यापार मामला छ। सिंगापुर एक धेरै ठाउँको टिन्नी स्थान हो। जग्गा दुर्लभ छ र एक दुर्लभ उत्पादनको रूपमा, यसको अनिवार्य रूपमा महँगो हुँदैछ। सिंगापुर सरकारको निष्पक्षतामा, तिनीहरू समाजमा विभिन्न क्षेत्रहरूको लागि जग्गा वाटप गर्नमा निकै राम्रो छन। सघन जनसंख्याको बावजुद, सिंगापुरमा खुला पार्क र ठाउँहरू छन्, जुन जनसंख्या घनत्वले सुझाव गर्दैन। सिंगापुरमा जमिनको मूल्य अरु कतै जस्तै छ जुन सानो र बाक्लो देखिन्छ। ह Hongक Kongमा पनि उच्च भाडा छ र घरहरू साना छन्।
यद्यपि त्यहाँ एउटा मुद्दा छ जुन कसैले पनि सम्बोधन गरेको जस्तो देखिँदैन - अर्थात् सिंगापुरमा सरकार सबैभन्दा ठूलो जग्गा मालिक हो भन्ने तथ्यः यसैले धेरै व्यवसायले प्रयोग गर्ने क्षेत्रहरू संगठनको नियन्त्रणमा हुन्छ जुन सानाबाट भाडामा मात्र भर पर्दैन। समय स्टाल धारक
अझ चाखलाग्दो कुरा के छ भने कि ब्यापारको लागि जग्गा मालिकको भूमिकामा सरकारले यस भूमिको अधिकांश हिस्सा स्वामित्व पाएको छ।
यदि बढ्दो लागतहरूको समाधान छ भने, यो भाँडा होल्ड गर्ने हो। फेरीवाला स्टोलको भाडा होल्ड गर्नाले फेरीवाला र अन्य साना उद्यमहरूको लागत कम राख्न मद्दत पुर्याउँछ। यसले व्यवसायलाई र जनताको लागि अझ बढी किफायती बनाउन सहयोग गर्दछ। यो बजेटमा भुक्तानी भन्दा बढी जान्छ। सरकारले नियन्त्रण गरेको क्षेत्रहरूमा भाँडा नबढाउने साधारण कार्यले समाजलाई ठूलो फाइदा पुग्छ - सरकारले बढी लाभ लिन सक्नेछ किनकि बढी सम्पन्न नागरिकलाई सरकारले तिर्नु पर्ने कर बढी हुन्छ। स्पष्ट रूपमा गर्न शक्ति संग घर मालिकले यो गर्नु पर्छ।
Comments
Post a Comment